Wanneer heb je voor ’t laatst iets voor het eerst vaker gedaan?

sparklingtalent
sparklingtalent

De eerste dag van 2022 ligt alweer ver achter ons.

De eerste maand van het jaar zit er inmiddels ook al op.

De eerste maand, waarin een aantal activiteiten voor het eerst gedaan zijn.

De eerste Noordzeeduik. De eerste les Body Attack. De eerste stappen in de verse sneeuw. De eerste stappen van het nieuwe ondernemersplan zijn gezet. Het eerste radio interview. 

En het eerste interview voor RTV IJmond is een feit met een prachtig filmpje als herinnering.

Het eerste kwartaal met alle eerste stappen. En de eerste stappen zijn inmiddels gevolgd zijn door vervolgstappen: verdiepend en bekrachtigend.

Goede voornemens. Nieuwe doelen, Ander gedrag. We koppelen ze vaak aan de start van een nieuw jaar. Niet zo gek. Ook de natuur doet dat. December, januari en februari zijn de maanden om naar binnen te gaan, stil te staan bij wat er is, onderzoeken wat je wilt en voorbereiden op het moment van ontluiken.

Eenmaal klaar om te gaan doen, ontdek je dat sommige zaken met gemak gaan. En andere zaken net zo snel weer verdwijnen als je ze bedacht hebt. Jammer toch? Dat wilde ik dit jaar veranderen. Ik wilde bewuster kiezen. En eenmaal gekozen ook vervolg geven.

Misschien wil jij dat ook wel?

Ik ben al jaren fan van het boek De Ladder van Ben Tiggelaar. Prachtig, krachtig, praktisch en compact geeft Ben weer Waarom veranderen zo moeilijk is en … welke 3 stappen wel werken. Tenminste ALS JE WILT!!

Hoe graag wil jij het? Daar begint het. Wat wil jij echt? En ga je het dan ook echt doen?

We weten het natuurlijk wel: Het begint bij jezelf. Ook in het boek van Ben. Jij hebt ander gedrag te tonen, het te doen en te laten zien. En dat is best moeilijk. Tenminste als we blijven doen wat we altijd al gedaan hebben. Dan laten we het vaak snel weer ‘gaan’.

Ben Tiggelaar gebruikt een praktisch en simpel model: De Ladder. Simpel in de vorm. Maar let op: de moeilijkheidsgraad zit ‘m in hoe jij en ik het inzetten! Gaan we het echt doen? Doen zoals hij het aanreikt! Hoe dan? Nou zo….

De Ladder bestaat uit drie sporten:

Je begint bij het doel: wat wil jij? Welke ontwikkeling wil je zien?

 Één van de dingen die ik dit jaar echt wil is: Ik wil dit jaar echt heel graag leren mijn lijf te voelen.

Vervolgens ga je naar het gedrag: wat, het gedrag, is er nodig om het doel dichterbij te brengen? Helder en concreet geformuleerd gedrag. Je kunt het ZIEN, VOORDOEN en NADOEN!

Het gedrag dat ik onder andere wil laten zien en doen is elke week een frisse vroege duik in de Noordzee maken. Voorafgaand aan de duik doe ik dan mee met ademhalingsoefeningen a la Wim Hof (de ICEman).

En belangrijk is de derde sport de support: welke ondersteuning heb je nodig om je gedragsdoel ook echt uit te voeren. Zonder support gaat het namelijk niet lukken. Ja, echt. Support is de absolute noodzaak volgens Ben Tiggelaar. En dat ervaar ik ook. Het startte voor mij met de uitnodiging en de aanmoediging van Marianne van de Water om mee te gaan en de Noordzee in te duiken. Daarnaast is er de steun Otto (mijn lief) en de groep. Ademhalingsoefeningen om jezelf en je lijf voor te bereiden op de frisse duik (a la Wim Hof). De support ervaar ik als belangrijk om elke week weer een duik te doen in de zee of in het Uitgeestermeer, om door te gaan en er zodoende nog meer plezier aan te beleven.

Het start bij jezelf. Ook als je als team, gezin, organisatie of een andere groepen mensen zaken anders zou willen doen. Van IK naar WIJ!

Welke verandering heb jij in 2022 ingezet? Welke verandering overweeg jij? En hoe werkt het wel voor jou?

Veel plezier!

Met meesterlijke groet,

Baukje Uilkema

Maakt talenten in mensen wakker!

Nieuwsgierig naar mij? Neem contact met mij op als je graag in gesprek wilt via baukje@baukjeuilkema.nl of 06 51510519

www.baukjeuilkema.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYVERKLARING

Zullen we elkaar ontmoeten?

Ja, ik wil meer weten over

Maak vrijblijvend kennis