Van molensteen tot milestone!

sparklingtalent
sparklingtalent

Doelen formuleren, actieplan maken …. Ik doe het jaarlijks. Zo ook dit jaar. En ook afgelopen jaar. Belangrijke vragen hierbij zijn: Wat wil je echt? Waar sta je nu? EN Wat staat je in de weg?

Ik kwam erachter dat ik de laatste vraag afgelopen jaar heel handig omzeild heb. In ieder geval ik heb er niet bij stil gestaan. En gedurende het jaar merkte ik dat ik niet altijd alles deed wat een positieve bijdrage leverde aan mijn doelen. Er was iets ‘anders’ dan ‘anders’!

Een voorbeeld hiervan is het schrijven van een blog en het sturen van mijn Nieuwsbrief. Elke keer stond ie bovenaan mijn Getting Things Done lijst. Daar bleef ie ook. Er waren steeds zaken, die belangrijker waren, mij afleidden of verleidden. En er was een steeds sterker wordende interne monoloog. Ik voerde veel interne gesprekken met mezelf (tot grote vreugde van mijn gezin ;-)): ‘wie zit er nou na al die tijd nog te wachten op mijn nieuwsbrief? Waar moet ik dan over schrijven? Kost me veel te veel tijd!’ De vraag: ‘Hoe leuk vind ik schrijven?’ kwam niet één keer bij me op.

Er was dus iets mis met mijn mindset. Goed mis. Langzaam werd me dat duidelijk. Het werd me duidelijk dat mijn interne monologen niet helpend waren. Ik had bij het schrijven van de blog en het sturen van mijn nieuwsbrief een vaste mindset ontwikkeld. En toen ik me daar meer en meer bewust van werd begon ook langzamerhand de verandering. De eerste stap vooruit. De volgende stap was dat mijn interne monologen veranderden naar een monoloog gericht op ontwikkeling, kansen pakken en leren van fouten. Oftewel de groei mindset. En die heb ik heel hard nodig om te doen wat ik ‘anders’ ik doen.

Mindset, vaste mindset en groei mindset wat is dat?

We worden allemaal geboren met een grote wil om te leren. Al jong zijn we er dagelijks mee bezig: kruipen, eten, lopen, praten. We vinden het nooit moeilijk, we zijn niet bang om fouten te maken en we gaan door tot we het kunnen of voor elkaar hebben. En langzaamaan verandert dat als we ouder worden. We hebben te maken met teleurstellingen, tegenslagen, mislukkingen en uitdagingen. We verliezen soms de motivatie wanneer het lastig wordt. Op school, thuis, sport of later op je werk. Zolang het goed gaat hebben we volop zelfvertrouwen, maar wanneer we uitgedaagd worden om het beste uit ons zelf te halen, haken we het liefst zo snel mogelijk af. Hoe komt dat? (bron: Platform Mindset)

De mindset theorie van Carol Dweck verklaart waarom. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop we denken over onszelf en in het bijzonder over onze intelligentie en kwaliteiten. Carol Dweck maakt onderscheid tussen een vaste mindset en een groei mindset.

Mensen met een vaste mindset geloven dat je bent zoals je bent. Wat je kunt staat vast en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Je gaat uit van je talent en je vindt dat je je daar niet voor in hoeft te zetten. Je kunt het of je kunt het niet. Mensen met een groei mindset geloven dat je je basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door te blijven leren en er moeite voor te blijven doen. Je bent blij met uitdagingen en zet door. Ook wanneer het lastig wordt.

Het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen.

Kennis over de werking van het brein kan bijdragen aan het veranderen van de mindset. Recent hersenonderzoek laat zien dat het brein lijkt op een spier: hij wordt sterker als je hem vaker gebruikt. Bij het leren ontstaan er nieuwe, kleine verbindingen. Hoe meer je jezelf uitdaagt om te leren, hoe meer hersencellen ontstaan. Het resultaat? Een gezonder, scherper verstand. Alleen al als je weet dat ze bestaan, kan dat ervoor zorgen dat je anders denkt en reageert.

Als je mindset verandert, zijn je oude overtuigingen niet ineens weg. De nieuwe overtuigingen krijgen een plaatsje naast de oude. Als ze sterker worden, bieden ze een andere manier van denken, voelen en gedragen. Dit moet je volhouden. Het veranderen van je mindset bestaat niet uit het toepassen van een paar trucjes. Het gaat niet enkel om het toepassen van op groei gerichte methoden, maar om het veranderen van je denken. En het dan ook te doen!

Eén van de dingen, die je al kunt doen is een omgeving, voor jezelf en voor anderen, te creëren waarin:

Vaardigheden als ontwikkelbaar gezien worden.

Leren en doorzettingsvermogen gewaardeerd worden, niet alleen de aanwezigheid van talent.

Geleerd wordt om te houden van uitdagingen, nieuwsgierig te zijn naar fouten, te genieten van inspanning en te blijven leren.

In een sfeer, waarin samenwerking en verbetering centraal staan.

Een paar mogelijkheden ter inspiratie of om mee experimenteren:

Must read: Mindset de weg naar een succesvol leven van Carol Dweck

Downloads om te groeien, Platform Mindset

Ontdek je eigen mogelijkheden (en ook leuk met je leerlingen) experiment

Ook interessant: Laat je hersenen niet zitten van Eric Scherder

Ik geloof dat wie je bent en wat je kunt ontwikkelbaar is, dat als je iets echt wilt dat je dat kunt leren. En ik had afgelopen jaar ook een overtuiging ontwikkeld dat ‘niemand zit te wachten op mijn nieuwsbrief, dat ik niet goed genoeg kon schrijven’. Heb ik dan een vaste mindset? Ja, die had ik voor deze vaardigheid. En … ik denk soms op die manier. Je mindset kan namelijk verschillen per vaardigheid. Zoals bij mij bij het schrijven van de blog en nieuwsbrief. Dat is nu anders. EN ik heb het te blijven trainen. Er aandacht aan te blijven geven. Leren van wat werkt. Leren van de feedback. Leren en blijven doen. Zo is mijn eerste Blog en Nieuwsbrief van 2018 nu een milestone.

Ontdek je mogelijkheden. Er kan meer dan je denkt. Kwestie van mindSET.

Met sparkling groet,

Baukje

Nieuwsgierig naar mij? Kijk hier voor meer informatie. Of neem contact met mij op als je hierover samen graag in gesprek wilt: baukje@baukjeuilkema.nl of 06 51510519

www.baukjeuilkema.nl

Bronnen:

– Platform van Mindset, www.platformmindset.nl

– Wij-leren, https://wij-leren.nl/mindset-talent.php

– Mindset, Carol Dweck

ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYVERKLARING

Zullen we elkaar ontmoeten?

Ja, ik wil meer weten over

Maak vrijblijvend kennis