Oorzaak & gevolg

sparklingtalent
sparklingtalent

Ik ben aan de kant van de oorzaak gaan staan. Dat was ik namelijk zelf. Heb me afgevraagd wat ik anders had kunnen doen. De verleiding was groot om de groep aan te spreken dat het anders moest, misschien wel dat ze dit leuke project ‘verpesten’, dat ze niet zoveel gedoe moesten veroorzaken of ik had regels kunnen bedenken. Als ik dat had gedaan was ik aan de kant van het gevolg gaan staan. Dit noemen ze ook wel de oorzaak – gevolg stelling.

De oorzaak – gevolg stelling komt uit het causale denken. Alles wat je waarneemt (gevolg) heeft een bepaalde oorzaak. Als je er vanuit gaat dat de oorzaak van wat je overkomt en hoe je reageert onveranderbaar is dan zit je aan de gevolgkant. Je geeft misschien anderen de schuld voor wat er wel of niet gebeurt. De oorzaak leg je dan buiten jezelf.

Wanneer je aan de oorzaakkant gaat staan, dan neem je bewust verantwoordelijkheid voor de dingen die je doet. Als het even niet zo loopt zoals je verwachtte dan onderzoek je andere mogelijkheden en neem je actie. Je hebt dus een keuze, je zoekt de verandering van je gedrag, je communicatie of hoe je reageert, bij jezelf. Je neemt dan de verantwoordelijkheid voor hoe je omgaat met wat er in je leven gebeurt en creëert daardoor keuzevrijheid. Het grote voordeel is dan dat je dus iets kunt veranderen. Als jij verandert kunnen de zaken om je heen veranderen. Je wordt flexibeler en krachtiger.

Een metafoor, die ik hierbij geleerd heb is ‘voor in de bus zitten’. Als je voor in de bus zit ben je de chauffeur en beslis je waar je naartoe gaat. Je heb het stuur in handen, grip op je eigen pad en je eigen reis.

Lukt het mij altijd? Nee. Heb ik wel eens een slechte dag? Tuurlijk! Zit ik weleens achterin de bus? JA. Dat is soms heerlijk. En dan hoor je mij niet klagen. En als het me uiteindelijk toch niet bevalt kijk ik wat ik zelf kan doen om er iets in te veranderen. Want ik heb invloed op wat ik doe. Toch?

En jij? Waar zit jij in de bus? Anders gezegd: neem jij je verantwoordelijkheid? En hoe doen de mensen dat in je omgeving?

Fijne reis.

Met sparkling groet,

Baukje

Nieuwsgierig naar mij? Kijk hier voor meer informatie. Of neem contact met mij op als je hierover samen graag in gesprek wilt: baukje@baukjeuilkema.nl of 06 51510519Oorzaak & gevolg

ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYVERKLARING

Zullen we elkaar ontmoeten?

Ja, ik wil meer weten over

Maak vrijblijvend kennis