Ontluikend Ondernemen

sparklingtalent
sparklingtalent

Ik kijk in 66 hongerige ogen van 33 leerlingen van groep 8. Vol verwachting kijken ze me aan. En diep in mij ontstaat het gevoel ‘ik hoop dat ik aan hun honger kan voldoen’.

Nadat ik mezelf kort voorstel, vraag ik aan hen wat ondernemen is en of ze ondernemers kennen. Het lijkt alsof ze gewacht hebben op dit moment. Ze gaan helemaal los. En ik voel dat er een glimlach op mijn gezicht verschijnt. Dit is ontluiken. Ze gaan open en er is geen houden meer aan. Verhalen over ondernemende moeders, vaders, ooms, tantes, opa’s. En ook hun eigen ondernemende belevenissen: Koningsmarkt of klusjes doen voor mensen in de buurt. De juf had al verteld dat het een ondernemende klas is. Nou dat klopt!

Ik herken dit enthousiasme en de energie ook thuis bij ons aan de keukentafel. Ons gezin telt inmiddels vier ondernemers. En als we dan met elkaar aan de keukentafel zitten dan is er volop leven. Het bruist, er worden ideeën gedeeld, adviezen gegeven, gewenst en ongewenst ;-), we steunen elkaar en we hebben ook overal een mening over. En de kern is: elkaar inspireren en motiveren om met veel plezier nog beter te worden in wat we doen.

De rest van het uur bleef de energie stromen. Ze gingen na mijn komst aan de slag met het bedenken van ideeën voor een bedrijf, die ze graag willen uitwerken. Drie dagen kregen ze de tijd om het idee te bedenken en in te leveren. Elk vrij moment werd aangegrepen om er mee aan de slag te gaan.

Toen de juf en ik na een week de ingeleverde ideeën voor een bedrijf bekeken waren we enorm onder de indruk. Er waren leuke, grappige, korte, uitgewerkte, innovatieve, moedige, mooie en ontroerende ideeën. De creativiteit en het enthousiasme spatte er van af. Uit deze prachtige ideeën stonden wij voor de opdracht twee ideeën te kiezen. En dat is ons gelukt. Nou ja, bijna. Het zijn er namelijk drie geworden.  De eerste stap in een mooi avontuur met de leerlingen van groep 8 is gezet: drie bedrijfsteams gaan van hun Idee Werkelijkheid gaan maken! De drie bedrijfsteams van elk 4 leerlingen starten begin maart met de Masterclass Ontluikend Ondernemen. De overige leerlingen in de klas zorgen voor ondersteuning en bieden hulp daar waar dat nodig is.

Als master van de Masterclass Ontluikend Ondernemen begeleid ik deze bedrijfsteams naar een ondernemingsplan. Maar dat is niet alles. Ze maken ook een pitchfilmpje. Dat filmpje gaat hen helpen bij het zoeken van mensen, sponsors, die kunnen helpen bij het realiseren van hun idee, hun droom. De Masterclass Ontluikend Ondernemen is in 2014 geboren bij Enforz Executive Interim management. Het doel is jongeren al jong ondernemende vaardigheden te leren en op een andere wijze te leren samenwerken. In acht lessen leren de kinderen hun bedrijfsidee om te zetten in een ondernemingsplan. In de 8e les presenteren de teams hun ondernemingsplan aan de school, de ouders en een jury. Vanuit alle inzendingen beoordeelt de selectiecommissie vervolgens wie in de Grande Finale mag pitchen voor de titel: Ontluikend Ondernemer 2018.

De Van Dale geeft de volgende betekenis aan ont·lui·ken 1. opengaan, zich ontwikkelen: een ontluikend talent. Daar heb je lef voor nodig, moet je durven aanpakken en geloven in jezelf. En vaak heb je een sterke winnaarsmentaliteit. Dat zie je ook bij de ondernemers van bestaande bedrijven. Groot of klein. De meeste oprichters begonnen ooit met een idee, een droom. En dat idee, die droom, wilden ze werkelijkheid maken. Daarvoor hebben ze hard gewerkt, anderen mensen enthousiast gemaakt, geld bij elkaar verzameld en een goed ondernemingsplan gemaakt. Soms op een bierviltje. En anderen iets uitgebreider.

De eerste stappen in het ontluiken zijn door de leerlingen gezet. Ik ben reuze benieuwd welke groei ze nog meer gaan maken. Ik houd jullie de komende weken graag op de hoogte van de ontwikkelingen en de stappen, die de drie bedrijfsteams nog gaan zetten.

Met meesterlijke groet,

Baukje

Maakt talenten in mensen wakker!

Nieuwsgierig naar mij? Kijk hier voor meer informatie. Of neem contact met mij op als je hierover samen graag in gesprek wilt: baukje@baukjeuilkema.nl of 06 51510519

www.baukjeuilkema.nl

Wil je meer weten over de Stichting Ontluikend Ondernemen? Kijk dan eens op http://www.ontluikend-ondernemen.nl/

ALGEMENE VOORWAARDEN | PRIVACYVERKLARING

Zullen we elkaar ontmoeten?

Ja, ik wil meer weten over

Maak vrijblijvend kennis